Pasijonski novičnik 3

Ob snovanju tretje številke Pasijonskega novičnika je bila v Sloveniji že drugič letos razglašena epidemija. Tudi prejšnja številka novičnika je nastajala v času epidemije, v začetku meseca aprila, ko smo mesec dni po prvi okužbi v Sloveniji poročali naslednje podatke: »Danes je po vsem svetu okuženih že preko 1,4 milijona ljudi, življenje jih je izgubilo preko 80.000, v Sloveniji 36.« Pol leta kasneje v svetu beležimo preko 43 milijonov okuženih, preko 1,1 milijona umrlih zaradi Covida-19, v Sloveniji pa smo 20. oktobra prvič presegli 1.000 novo okuženih v enem dnevu – 1.503 novih okužb dnevno, medtem ko smo 4. aprila prvič presegli kumulativno 1.000 okuženih. In vsak dan padajo novi neslavni rekordi …
Pa zaključku prvega vala epidemije je poletni čas malo odgnal skrbi in ponudil priložnost pasijonskim romarjem, da so se peš podali širom Slovenije in preko meja ter vabili na Škofjeloški pasijon v jubilejnem letu 2021. Tudi ostali pasijonci so se lotili načrtovanja pasijonskih dogodkov in nekatere izvedli ob vstopu v jesen, o čemer pišemo v tem novičniku. V sredini septembra je v Sloveniji gostoval predsednik Europassiona Josef Lang. Kmalu zatem je skokovito naraščanje okuženosti s covidom spremenilo marsikateri načrt in odpihnilo celo težko pričakovano jubilejno spokorniško pasijonsko procesijo v Škofji Loki kot lahko preberemo na naslednjih straneh.
Pasijon vsega človeštva s pandemijo covida še traja in nas obklesuje, da bi vse bolj postajali podobni Kristusu, zazrti v Njegov obraz skozi obličja naših bližnjih v njihovih stiskah in potrebah. Verjamem, da bo ta poseben čas preizkušnje v nas prebudil tudi marsikaj lepega in dobrega, zato z vero in pogumom zremo v dneve, ki so pred nami.

Naš novičnik kot tudi druge pasijonske novičke najdete na tej spletni strani in tudi v knjigi obrazov.

Ostanimo zdravi

Urška

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: