Napovednik

NAPOVEDNIK PASIJONSKIH DOGODKOV V POSTNEM ČASU 2022

petek, 18. marec, ob 19. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki

Predstavitev zbornika PASIJONSKI DONESKI 17/2022 in odprtje razstave likovnih del Jožeta Bartolja

Zbornik med drugim prinaša pridigo Ferdinanda Ljubljanskega izpred 300 let, ki jo hrani Kapucinski samostan v Škofji Loki, spoznamo številne filme s pasijonsko tematiko, ki so nastali do 1. svetovne vojne, odkrivamo dolgo zgodovino uprizarjanj pasijona v Laškem. Jezusovo pot velikega tedna odslikavajo pasijonske podobe Jožeta Bartolja, pasijon primorskih Slovencev v času fašizma pa podobe Toneta Kralja. Zabeleženi so pasijonski dogodki, ki so se kljub epidemičnim razmeram odvijali leta 2021 in pripomogli k vzdrževanju pasijonske kondicije. Gostja večera bo dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo.

S predstavitvijo nove številke zbornika Pasijonski doneski in odprtjem pasijonske razstave se začenjajo letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona 2022, ki potekajo pod okriljem Občine Škofja Loka in prinašajo pester nabor različnih dogodkov s pasijonsko tematike na Loškem.

Več tukaj

sobota, 19. marec 2022, ob 7. uri

Prvo pasijonsko romanje 2022 na Brezje

Na praznik sv. Jožefa vabijo pasijonski romarji iz Prosvetnega društva Sotočje na prvo postno romanje. Ob 7h romarski blagoslov pri kapucinih v kapeli p. Pija v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki. Romarski vodja bo Martin Krajnik, skupaj z Janezom Urhom bosta romarje varno vodila do cilja. Nazaj se romarji vračajo z vlakom ali avtobusom. Informacije na telefon 051 344 119, Jožica Žnidaršič, tajnica Prosvetnega društva Sotočje Jožica.

petek, 25. marec 2022, ob 16. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Škofjeloški pasijon v risbi Janeza Plestenjaka

Po sveti maši ob praznovanju Gospodovega (Marijinega) oznanjenja vabljeni na otvoritev likovne razstave v galerijo C’ngrobsk turn. Na razstavljenih risbah bodo oživele podobe Škofjeloškega pasijona kot jih je med uprizoritvami od leta 1999 dalje s potezo svoje roke beležil škofjeloški rojak Janez Plestenjak.

Razstava bo na ogled ob nedeljah v postnem času in po Veliki noči od 15h do 17h oz. po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič, 031 261 813, urska.florjancic@telemach.net.

petek, 8. april 2022, ob 19:45 v Stari Loki, pred stavbo nekdanje dekanije in v cerkvi sv. Jurija

Pasijonski večer 2022 v Stari Loki: Pasijonske reminiscence

Literarno glasben recital s prizori in glasbo iz Škofjeloškega pasijona se bo začel na prostem pred stavbo nekdanje dekanije v Stari Loki, se razvil v sprevod do bližnje cerkve sv. Jurija in se tam nadaljeval s petjem postnih pesmi ter recitacijo verzov Severina Šalija iz pesnitve Spev rodni zemlji.

Risbe so delo slikarke Bare Remec, ki je likovno opremila pesnitev Severina Šalija Spev rodni zemlji. Knjigo bibliofilske knjižne tombole je v vojnem letu 1944 izdala Zimska pomoč v Ljubljani.

Poglejte še:

Škofjeloška pasijonska romanja

Pasijon v Štepanji vasi

Ribniški pasijon

Pasijonski večeri v ljubljanskih frančiškanskih župnijah

Ogled pasijonov v tujini