ŠKOFJELOŠKI PASIJON – KDAJ SPET?

 

Škofja Loka je pasijonsko mesto. Po njegovih ulicah in trgih se je že pred 300 leti na Veliki petek ob treh popoldan vila Loška spokorna procesija, ki jo poznamo kot Škofjeloški pasijon.

Zadnja uprizoritev Škofjeloškega pasijona je bila leta 2015.

Po dveh odpovedanih uprizoritvah zaradi covida žal ne vemo kdaj bo na sporedu naslednja, ki se vse bolj odmika.

Na tem mestu spodbujamo Občino Škofja Loka in občinske svetnike, da sprejmejo ustrezni ODLOK in začnejo s postopki za čim prejšnjo ponovno uprizoritev.

Škofjeloški pasijon je vendarle umeščen na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, kar nam vsem nalaga veliko odgovornost za to, da to dragoceno dediščino prenesemo na mlajše rodove. Omogočimo mlajšim generacijam, da se že v rosnih letih srečajo s Škofjeloškim pasijonom in v njem sodelujejo. Hkrati Škofjeloški pasijon ponuja izjemno priložnost, da Škofja Loka na tej kulturni dediščini gradi svojo prepoznavnost, turistično ponudbo in promocijo. Znameniti pasijon v Oberammergau je bil leta 2020 zaradi covida prestavljen na leto 2022. Lansko leto so ga uspešno izpeljali z več kot 450.000 obiskovalci. Z enako zagnanostjo so pasijone izvedli tudi v številnih drugih evropskih mestih.

Bodimo pogumni!

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: