BEG PRED SVOBODO

V galeriji C’ngrobsk turn v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu je od 27. maja do 10. julija 2022 na ogled fotografska razstava BEG PRED SVOBODO, ki prikazuje življenje v begunskih taboriščih po drugi svetovni vojni.

Razstava prikazuje del fotografskega arhiva iz življenja v dveh izmed več povojnih begunskih taborišč, preden se je večina beguncev razselila po svetu. Po kratkem uvodu bega čez Ljubelj na Vetrinjsko polje v maju 1945 razstava zaobjema zlasti motive iz taborišč v Lienzu in Spittalu na Dravi. Predstavljene so različne panoge: prehrana, šolstvo, otroški vrtec, splošna ambulanta, zobozdravstvo, šport, skavstvo, gledališče, bogoslužje in procesije, praznično leto, zakramenti, razvedrilo, taboriščno življenje znotraj in zunaj, delavnice in obrti, vajeniški pouk, tečaji, gledališče, obiski angleške komande, poljedelstvo, taboriščni mediji tisk in interna razglasna postaja, družinsko življenje, prosti čas in izleti, slovo odhajajočih čez ocean, obiski na jubeljskem prelazu po letu 1950. Skozi taborišča so med drugimi šli legendarni zdravnik dr. Janez Janež, pisatelj Karel Mauser, ravnatelj Marko Bajuk, dr. Valentin Meršol, oba slovenska kardinala Alojzij Ambrožič in Franc Rode ter še številni zaslužni ljudje.

Fotografije so v lasti Rafaelove družbe. Precej odličnih motivov je na ravni umetniške fotografije. Kolikor je znano, večji del posnetkov pripada avtorjema Hočevarju in Šetini, potem pa še drugim, med njimi nekateri niso želeli biti imenovani.

Vabilo

Razstava je na ogled ob nedeljah od 16h do 18h oz. po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič, 031 261 813, urska.florjancic@telemach.net.

[Postavitev razstave Beg pred svobodo v Crngrobu, maj 2022]

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: