Pasijonke 2022

Vrni se! Odhodil si svoje stopinje.
Odslej – daleč gozdne steze,
daleč asfaltne ceste,
daleč čolni, ki so te vozili,
in ptice, ki so te nosile – daleč.

Odslej bo tvoja pot
samó po stezah lastnega srca:
je zadoščeno.

Zorko Simčič: Desetnik o sebi in o ‘onem’

Stebri cerkvene lope in maja 1945 požgana mežnarija ob cerkvi v Crngrobu

Konec mesec maja 1945 se je začel véliki finale slovenskega narodnega pasijona. Ponižanja, mučenja in množični poboji vrnjenih domobrancev in civilistov so na naš narod vrgli težko senco, ki brez jasne državne obsodbe zločina še naprej zavira duhovni polet skupnosti. Pasijonska procesija trpečih je pred 77 leti stekla tudi skozi Škofjo Loko.

Da ne bi pozabili in da ne bi nikoli več dopustili, da bi šli naši ljudje še kdaj skozi podobno dramo življenja in smrti, smo se dolžni spominjati. Akademik Zorko Simčič je v loškem Sokolskem domu pred desetletjem citiral judovskega misleca Heschla, da samo kdor je dedič, more biti pionir. Spominjati se – na kulturen, človeka vreden način.

V petek, 27. maja 2022, zvečer je v preddverju cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki potekal pesniški recital Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru.

Izbrane pesmi dr. Tineta Debeljaka in Zorka Simčiča so brali in glasbo izvajali mladi, po letih vrstnice in vrstniki mučenih in pobitih deklet in fantov v zadnjih dneh maja 1945. S prebiranjem Pasijonk se preko poezije spominjamo dogodkov med in ob koncu druge svetovne vojne, povojnih pobojev, pa tudi časa prisilnega begunstva in zdomstva.

Zorko Simčič

Letošnje Pasijonke so posvečene 100-letnici književnika in dramatika Zorka Simčiča, srčnega prijatelja in kulturnega ambasadorja Škofje Loke.

Recitalu je v galerijskem prostoru v zvoniku crngrobske cerkve sledila še otvoritev priložnostne fotografske razstave z naslovom Beg pred svobodo. Izbrani posnetki prikazujejo življenje Slovenk in Slovencev, ki so se ob koncu druge svetovne vojne pred komunisti umaknili v begunska taborišča na demokratični Zahod.

Pri organizaciji obeh dogodkov so sodelovali Muzejsko društvo Škofja Loka, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Župnija Stara Loka, Rafaelova družba in Občina Škofja Loka, ki je oba dogodka finančno podprla.

Več o Pasijonkah, katerih pobudnik in snovalec je Blaž Karlin, lahko spremljate na https://www.pasijonke.si/.

Na spletni strani Družine pa je Helena Janežič objavila daljši zapis o letošnjih Pasijonkah, opremljen s fotografijami Tatjane Splichal.

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: