Konferenca združenja Europassion v Horicah na Šumave

Od 8. junija do 11. junija 2023 je v češkem mestu Horice na Šumave, ki se nahaja na jugu Češke 20 km južno od Češkega Krumlova ob meji z Avstrijo, potekala 39. letna konferenca združenja Europassion, ki združuje 92 pasijonskih krajev iz 16. evropskih držav. Srečanja evropskih pasijoncev se je udeležilo preko 220 udeležencev, med njimi tudi devet predstavnikov združenja Pasijonski veter, ki povezuje slovenske pasijonce, in trije predstavniki Občine Škofja Loka.

Program konference

  1. junija so si udeleženci ogledali znamenitosti Češkega Krumlova, ki leži ob naravnih meandrih reke Vltava. Zaradi izjemne ohranjenosti starega mestnega jedra je mesto od leta 1992 vpisano na Unescov seznam svetovne nepremične dediščine. V soboto dopoldan je bila letna skupščina združenja Europassion, ki je bila posebna. Po tridesetletnem vodenju združenja je namreč svoje poslanstvo zaključil Josef Lang iz nemškega Auersmacherja, delovanje v vodstvu združenja od začetka leta 1990 pa je končal tudi Franz Miehl iz avstrijskega St. Margarethna. Udeleženci so se z dolgim stoječim aplavzom zahvalili za njuno dolgoletno neumorno delovanje. Za novega predsednika združenja je bil izvoljen Thomas Hummel iz nemškega Salmünstra, za predstavnico slovenskih in hrvaških pasijonov pa je bila ponovno imenovana Andreja Megušar, koordinatorica Pasijonskega vetra.

V soboto popoldan je blizu pasijonskega gledališča v Horicah opat starodavnega cistercijanskega samostana iz bližnjega kraja Vyšši Brod (samostan je bil ustanovljen 1259) blagoslovil obeležje ob 130-obletnici postavitve lesenega pasijonskega gledališča in obnovljen križev pot ob nekdanji Marijini kapeli na bližnjem hribu. Po blagoslovitvi je bila v gledališču svečana sveta maša, ki sta jo ob somaševanju drugih duhovnikov darovala nadškof iz Čeških Budjevic in škof iz Češkega Krumlova. Po sveti maši so predstavniki madžarske manjšine iz mesta Csiksomlyo v Romuniji kot gostitelji srečanja Europassiona leta 2024 prevzeli leseno statuto Europassiona.

Pasijon v Horicah

DSCF8171_sp

Prvi pasijon so v Horicah (nem. Höritz) uprizorili leta 1713. Na tem območju je takrat živelo večinoma nemško govoreče prebivalstvo (t.i. Sudetski Nemci), ki so pasijon redno uprizarjali do leta 1936. Pasijon v Horicah je bil poleg pasijona v zahodno bavarskem kraju Oberammergau najbolj prepoznan pasijon s srednji Evropi. Kor zanimivost omenimo, da je bil pasijon leta 1897 posnet s filmsko kamero, kar je prvi posnet film v srednji Evropi. Kot že omenjeno, so leta 1893 postavilo veliko pokrito pasijonsko gledališče, ki so ga Nemci med drugo svetovno vojno uporabljali za skladišče, češki komunisti pa po vojni kot hlev za ovce. Pasijonsko gledališče se je porušilo leta 1964.

Po drugi svetovni vojni so bili Sudetski Nemci pregnani iz teh krajev, a je bil zaradi močne pasijonske tradicija pasijon v češkem jeziku uprizorjen še v letih 1946 in 1947, nato pa je komunistična oblast njegovo uprizarjanje prepovedala.

Ob močni podpori avstrijskih in nemških pasijoncev je bil pasijon ponovno uprizorjen leta 1993 seveda v češkem jeziku. Od tedaj naprej ga redno letno uprizarjajo  v odprtem gledališču v gozdu, kjer je prostora za okrog 300 gledalcev. V pasijonu nastopa nekaj manj kot 60 igralcev, vsako leto pa pripravijo tri ponovitve. Naravna kulisa dreves, grmovja in praproti omogoča posebne prizore in doživetja. Stalno uprizarjanje pasijona je velik zalogaj za kraj, ki ima okrog 850 prebivalcev. Glavni nosilec, predsednik pasijonskega društva in tudi igralec je Miro Kutlak. Pasijon si je ogledal tudi frančiškan p. Andraž Arko, ki se je zaustavil na poti na srečanje frančiškanov v Pragi.

tekst: Aleksander Igličar
foto: Blaž Karlin

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: