VABILO K SVETI MAŠI V SPRAVO ZA ŽALJENJE KRISTUSA IN KRISTJANOV

Spoštovani pasijonci in prijatelji Škofjeloškega pasijona,

vsi, ki smo kakorkoli povezani s Škofjeloškim pasijonom, se zavedamo njegovega bogatega duhovnega sporočila. Prepričani smo, da se dotakne prav vsakega, ki je imel kdaj priložnost in čast sodelovati pri njegovi uprizoritvi. Zato je Škofjeloški pasijon takšna dragocenost. Zato nam pomeni tako zelo veliko. Zato smo zanj hvaležni.

Zaradi spoštovanja do Škofjeloškega pasijona ter skrbi za loško duhovno in kulturno izročilo smo bili zato mnogi globoko prizadeti, ko smo izvedeli za dogajanje na študentski prireditvi Škisova tržnica, ki je meseca maja potekala v Ljubljani. Norčevanje nekaterih članov Kluba škofjeloških študentov in bivšega predsednika republike g. Boruta Pahorja iz Škofjeloškega pasijona je bilo nedopustno in je nesprejemljivo. Verni in neverni pasijonci obsojamo vsako predstavljanje Škofjeloškega pasijona na način, ki žali Boga Jezusa Kristusa in kristjane. Prizor s študentko na križu, sestavljenem iz zabojev za pivo, ki so jo na nosilih prenašali študentje v redovniških oblačilih, je zloraba Škofjeloškega pasijona ter groba krnitev njegovega domačega in mednarodnega ugleda. Temu mnenju se pridružujemo mnogi izmed tisočev pasijoncev, ki smo doslej sodelovali pri njegovih uprizoritvah.
Ločani moremo biti s Škofjeloškim pasijonom ponosni na ustvarjalnost slovenskega človeka in moramo storiti vse, da ohranimo spoštljiv odnos do tega v svetovnem merilu neprecenljivega kulturnega bisera pod UNESCO-vo zaščito. Le tako bo Škofjeloški pasijon kot živa dediščina vere v odrešenjsko moč Kristusove daritve na križu tudi v prihodnje ostal razpoznaven del identitete Škofje Loke in obenem pomemben povezovalni gradnik širše skupnosti v moralno sicer že tako razrahljanem sodobnem svetu.

Ker je Škofjeloški pasijon v prvi vrsti duhovna izkušnja Božjega usmiljenja do mene, tebe in vsakega izmed nas, se zavedamo, da ga je potrebno ljudem, zlasti današnjim mladim, približati najprej z duhovnimi sredstvi.

S tem namenom
vabljeni k sveti maši v spravo za žaljenje Kristusa in kristjanov,
ki bo darovana
v petek, 16. junija 2023, na slovesni praznik presvetega Srca Jezusovega,
ob 18. uri v kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki.
Pri sveti maši bomo molili za vse, ki s svojimi besedami in dejanji
kakorkoli žalijo našega Gospoda Jezusa Kristusa in kristjane.

Pasijonski pozdrav,

Blaž Karlin,
pasijonec Škofjeloškega pasijona
mag. Andreja R. Megušar,
koordinatorka gibanja slovenskih pasijoncev Pasijonski veter
p. Marjan Kokalj,
režiser Škofjeloškega pasijona 1999 in 2000

Pripis: Vljudno prosimo, da k sveti maši osebno in po elektronski pošti povabite še druge pasijonce in prijatelje Škofjeloškega pasijona. Hvala.

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: