Fotografska razstava »STARA LOKA, KNJIGA IN PASIJON«

Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka je v sodelovanju z Župnijo Stara Loka in Župnijskim zavodom sv. Jurija Stara Loka v sklopu dogodkov, ki se odvijajo pod okriljem Dnevov evropske kulturne dediščine 2020, pripravilo FOTOGRAFSKO RAZSTAVO z naslovom »STARA LOKA, KNJIGA IN PASIJON«.

Na petih plakatih sta Ana in Pavel Florjančič predstavila obsežen opus publikacij s pasijonsko tematiko, ki ga hrani Starološka župnijska knjižnica dr. Janeza Veiderja, pasijonske motive na podobicah iz Veiderjeve zbirke nabožnih podobic, Staroločane v Škofjeloškem pasijonu in pasijonske dogodke v Stari Loki, s katerimi »krepimo pasijonsko kondicijo«, še posebej v letih, ko ni uprizarjanja Škofjeloškega pasijona.

Razstava je bila zasnovana kot spremljevalni dogodek jesenskega Semnja na Fari, s katerim društvo že več let obuja tradicijo semanjih dni ob žegnanju na starološkem trgu pod farno cerkvijo sv. Jurija. Zaradi vsak dan slabših razmer s pandemijo Covida-19 je bil jesenski semanji dan odpovedan, fotografsko razstavo pa si lahko ogledate do 16. oktobra 2020 v preddverju Sokolskega doma vsak dan od ponedeljka do petka ter ob nedeljah v času 10.00 – 12.00 in 17.00 – 19.00, ob sobotah pa med 9.30 in 12.30.

Po tem datumu se razstava seli v starološko farno cerkev, spomladi pa se organizatorji nadejajo, da jim ob prazniku farnega zavetnika sv. Jurija uspe postaviti Jurjev semenj in takrat bodo razstavo predstavili na prostem.

Lepo povabljeni v pasijonsko mesto Škofja Loka na ogled razstave! Vabljeni pa tudi na obisk v starološko župnijsko knjižnico, ki domuje v kletnih prostorih Vrtca Sončni žarek (ob župnijski cerkvi sv. Jurija), in je odprta ob torkih od 17h do 19h in ob nedeljah od 10h do 10.30. Tam si boste lahko nekatere publikacije s pasijonsko tematiko tudi v živo ogledali.

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: