IZŠLI SO PASIJONSKI DONESKI 2021ǀ16 — VIDEO PREDSTAVITEV

Vabljeni k ogledu video predstavitve s Heleno Janežič, urednico zbornika in predsednico Muzejskega društva Škofja Loka, nove, že 16. številke pasijonskega zbornika PASIJONSKI DONESKI 2021!

Predstavitev letošnjih Pasijonskih doneskov, ki izhajajo v zbirki Doneski pri Loških razgledih, se v prvi vrsti osredotoča na uprizoritve Škofjeloške pasijonske procesije, danes poznane pod imenom Škofjeloški pasijon, ki v svoji pisni različici velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku. Pasijonski doneski prispevajo k spoznavanju bogatega slovenskega pasijonskega izročila, z uvrstitvijo Škofjeloškega pasijona na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pa preko izbranih besedil posegajo tudi v mednarodni prostor.

Zbornik izdajata Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, ob založništvu in finančni podpori Občine Škofja Loka.

Gre za že šestnajsto številko po vrsti in kot je v zgornji video predstavitvi nakazala urednica zbornika ga. Helena Janežič, tudi tokratna številka prinaša bogastvo zanimivega postnega branja.

PD 16-2021 kazaloLetošnja številka Pasijonskih doneskov bo na voljo od ponedeljka, 22. marca. Dobili jo boste lahko v spletni trgovini muzejskega društva, na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka in v prostorih TIC Škofja Loka na Mestnem trgu 42.

Starejše številke Pasijonskih doneskov so dostopne tudi v NUK-ovi Digitalni knjižnici Slovenije na www.dlib.si, vabljeni k nakupu in branju!

PD 16-2021 naslovnica

Vabljeni k nakupu in branju!

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: