SREČANJE ZDRUŽENJA EUROPASSION V ŠKOFJI LOKI PRESTAVLJENO NA LETO 2027 IN GOSTOVANJE »STATUA« EUROPASSIONA

Aprila 2021 bi moralo biti v Škofji Loki, hkrati z uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona, organizirano redno letno srečanje članov evropskega združenja pasijonskih mest Europassion, ki povezuje evropske pasijonce iz več kot 80 pasijonskih mest iz 16 evropskih držav. Iz Slovenije sta članici Občina Škofja Loka (od leta 2008) in gibanje Pasijonski veter (od leta 2018).

Ker je bila zaradi pandemije COVID19 uprizoritev Škofjeloškega pasijona prestavljena na leto 2022, je bilo posledično odpovedano tudi srečanje združenja Europassion v Škofji Loki.

Kraji gostitelji srečanja Europassion so določeni za več let v naprej, saj je izbrano mesto gostitelj v letu, ko uprizarjajo pasijon. V letu 2022 je za gostitelja predvideno katalonsko pasijonsko mesto Esparraguera, leta 2023 pa češko pasijonsko mesto Hořice na Šumave. Predsedstvo Europassiona je februarja 2021 sprejelo odločitev, da bo Škofja Loka gostitelj srečanja leta 2027. V znak povezanosti evropskih pasijonskih mest in pasijoncev, je predsedstvo združenja Europassion odločilo, da Škofja Loka v letošnjem velikonočnem času simbolno sprejme leseno Statuo Europassiona, ki jo vsako leto gosti mesto gostitelj srečanja. Statuta Europassiona je v teh dneh na poti iz severno bavarskega mesta Tirschenreuth, ki bi moralo gostiti srečanje v letu 2020, ki je bilo zaradi znanih razmer tudi odpovedano.

Organizacija letnega srečanja združenja Europassion je edinstvena priložnost, da se pasijoni po različnih evropskih mestih predstavijo množici evropskih pasijoncev, saj se srečanja udeleži več kot 200 ljudi. Ker so mesta gostitelji srečanja združenja Europassion določena za več let vnaprej, naj bi Škofja Loka srečanje gostila leta 2027 ob naslednji uprizoritvi Škofjeloškega pasijona. »Če bo naklonjen Bog in če bo dopuščalo vreme«, kot je zapisano v najstarejšem ohranjenem pasijonskem povabilu iz leta 1713.

 

mag. Aleksander Igličar,

mag. Andreja Megušar

člana predsedstva združenja Europassion

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: