ZDRUŽENJE EUROPASSION IN SLOVENCI

mag. Aleksander Igličar

Europassion je združenje evropskih pasijonskih mest in krajev, ki je bilo ustanovljeno leta 1993. Leta 2019 je bilo v združenju vključenih okrog 90 pasijonskih mest iz 16 evropskih držav. Združenje Europassion pod geslom »Ista vera, ista ideja« omogoča povezovanje evropskih pasijoncev, izmenjavo njihov izkušenj in spoznanj ter z uprizarjanjem pasijonov širi Kristusovo sporočilo trpljenja, vstajenja, usmiljenja in ljubezni.
Leta 2008 se je združenju pridružila Občina Škofja Loka z znamenitim Škofjeloškim pasijonom, leta 2018 pa gibanje Pasijonski veter, ki združuje slovenske pasijonce, zaenkrat predvsem iz Preddvora. Ribnice, Škofje Loke in Štepanje vasi v Ljubljani, kjer se pasijon redno uprizarja.
Združenje Europassion vsako leto pripravi letno skupščino, katere gostitelj je eno od pasijonskih mest članic. V okviru srečanja se udeleženci seznanijo z dejavnostmi v preteklem letu ter pogovorijo o načrtih, ogledajo si zanimivosti kraja gostitelja, sledi ogled pasijona ter slovesna maša, v okviru katere naslednji gostitelj prevzame leseno skulpturo.
Leta 2019 je bila skupščina v francoskem mestu Tullins blizu Grenobla. Skupščina je bila volilna, zato so člani ponovno izvolili 4-člansko predsedstvo, ki ga vodi generalni sekretar Joseg Lang iz Auersmacherja v Nemčiji. Predsedstvo je imenovalo tudi člane razširjenega predsedstva, v katerega sta bila imenovana tudi Andreja Megušar, kot koordinatorica za Slovenijo in Hrvaško, in Aleksander Igličar, za pomoč pri odnosih z javnostmi. Razširjeno predsedstvo Europassiona skupaj šteje 13 članov.
Letošnja skupščina združenja Europassion bo v severno bavarskem nemškem mestu Tirschenreuth, in sicer od četrtka, 16. aprila, do nedelje, 19. aprila 2020. Srečanja se bodo udeležili predstavniki Občine Škofja Loka in Pasijonskega vetra.
Gostitelj skupščine Europassion leta 2021 pa bo Škofja Loka, in sicer od petka, 9. aprila, do nedelje, 11. aprila 2021. Gostiteljstvo Škofje Loke je povezano z obeležitvijo 300-letnice zapisa besedila Škofjeloškega pasijona in prvo uprizoritvijo po vpisu Škofjeloškega pasijona na prestižni reprezentativni UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki je bilo izvedeno decembra 2016.

Na sliki: Člani razširjenega predsedstva združenja Europassion maja 2019 v Tullinsu (F) (z leve):
Aleksander Igličar (SLO), Flavio Sialino (I), Thomas Hummel (D), Andreja Megušar (SLO), Jordi Ros i Mas (E), Peter Paar (NL), generalni sekretar Josef Lang (D), Wolfgang Miehl (A), zakladnik Lex Houba (NL), sekretar Herman Josef Christen (B) in Franz Miehl (A).

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: