Srečanje pasijonskih krajev iz Avstrije in predsedstva Europassion

V pasijonskem kraju Feldkirchen pri Gradcu je bilo od petka 10. marca do nedelje 12. marca 2023 srečanje desetih pasijonskih krajev iz Avstrije in srečanje razširjenega predsedstva združenja Europassion, ki sta se ga udeležila tudi člana mag. Andreja Ravnikar Megušar in mag. Aleksander Igličar, predstavnika gibanja Pasijonski veter, ki sta bila v razširjeno predsedstvo izvoljena leta 2019

V soboto popoldan so si udeleženci v Župnijskem domu ogledali pasijon, ki so ga pripravili domači pasijonci. Pasijon uprizarjajo na 3 leta, letos pa so praznovali jubilej 50-letnico uprizarjanja. Vsebina pasijona povzema svetopisemsko besedilo o Jezusovem delovanju, trpljenju, križanju in vstajenju. Zadnji prizor prikazuje srečanje vstalega Jezusa z Marijo Magdaleno, za zaključek pa se v skupni pesmi združijo vsi igralci in gledalci, kar izkazuje njihovo veliko medsebojno povezanost ter vero v Jezusovo vstajenje in odrešenje.

Svetopisemski prizori so večkrat prekinjeni z monologi, ki posegajo v sodoben čas in še posebej nagovorijo gledalce. V uprizoritvi, ki z odmorom traja tri ure, sodeluje okrog 150 igralcev. V postnem času pripravijo 13 predstav, ki si jih skupaj ogleda okrog 3.000 gledalcev.

Zanimivo je, da župan Erich Gosch v pasijonu odigra Pilata. Ena od nosilnih pasijonskih družin je družina Scharl, oče Alfred, mama Roswitha, ki odigra Marijo, in sin Christoph, ki skrbi za tehniko.

Pasijonce je po koncu nagovoril tudi Josef Lang, generalni sekretar združenja.

Zapisal: Aleksander Igličar

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: