Pasijonski večer 2023 v Stari Loki

V petek, 31. marca 2023, ob 19.45 se je na odru Jurjeve dvorane v Stari Loki odvil glasbeno igrani recital PASIJONSKI VEČER 2023 V STARI LOKI: V PRIČAKOVANJU ŠKOFJELOŠKEGA PASIJONA, ki je bil pripravljen v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona. Več kot stočlanska zasedba pasijoncev iz Stare Loke, Poljan in Železnikov je pod režijskim vodstvom Marjana Kokalja oživila izbrane prizore iz Škofjeloškega pasijona. Dogodek je bil vse do zadnjega načrtovan v obliki procesije na več prizoriščih na starološkem župnijskem griču, in sicer pred cerkvijo sv. Jurija, pred stavbo nekdanje dekanije in na zunanjem stopnišču Vrtca Sončni žarek. Zaradi slabega vremena je bil dogodek prestavljen v dvorano.

Program:

  1. RAJ – Petje Adamovih otrok. Njihove duše trpijo in objokujejo posledice greha prvih staršev. Največje trpljenje je stalno iskanje (simbolizira popotna palica) in umrljivost (simbolizira črn pas).
  2. VHOD V JERUZALEM – dečki pojejo Hozana, Kristus in dvanajst apostolov
  3. GOSPODOVA ZADNJA VEČERJA – Jezus z dvanajstimi apostoli
  4. Angeli iz KRIŽEVEGA POTA in GLEJ ČLOVEK – Jezus pred Pilatom
  5. HIERONIM – Prvi prevajalec svetega pisma v latinščino kot spokornik premišljuje Kristusovo trpljenje in prosi odpuščanja.
  6. KRISTUS NA KRIŽU – petje Marije Magdalene
  7. MATI SEDEM ŽALOSTI – Marija in Janez pod križem, angela tolažita Božjo mater. Kupido je alegorija Marijine ljubezni.
  8. SKRINJA ZAVEZE – Kralj David prosi odpuščanja za svoj greh pred skrinjo zaveze, ki je starozavezna podoba Najsvetejšega med ljudmi.

O dogodku je bil na spletni strani časopisa Družina objavljen prispevek Janeza Porente s fotografijami Tatjane Splichal, ki si ga lahko preberete tule.

Fotografije z generalke in z dogodka, ki sta jih posnela Jože Šenk in A. Pavel Florjančič, si lahko ogledate v fotogaleriji.

Pasijonski večer 2023 v Stari Loki si lahko ogledate na posnetku, za katerega sta poskrbela kamermana Janez Snoj in Janko Žagar, slednji tudi ta montažo.

Skupaj smo prehodili čudovito pot vstopanja v skrivnost pasijona, Bog pa je na nas razlil obilje svojih milosti. Vsak je ponudil svoje roke, noge, glas in srce, da je Sveti Duh po nas mogel obilno delovati! Bog vsem obilno povrni za vse, kar je kdo mogel darovati za živo občestvo med nami!

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: