Napovednik pasijonskih dogodkov na Loškem v postnem času 2022

petek, 18. marec, ob 19. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki

Predstavitev zbornika PASIJONSKI DONESKI 17/2022 in odprtje razstave likovnih del Jožeta Bartolja

Zbornik med drugim prinaša pridigo Ferdinanda Ljubljanskega izpred 300 let, ki jo hrani Kapucinski samostan v Škofji Loki, spoznamo številne filme s pasijonsko tematiko, ki so nastali do 1. svetovne vojne, odkrivamo dolgo zgodovino uprizarjanj pasijona v Laškem. Jezusovo pot velikega tedna odslikavajo pasijonske podobe Jožeta Bartolja, pasijon primorskih Slovencev v času fašizma pa podobe Toneta Kralja. Zabeleženi so pasijonski dogodki, ki so se kljub epidemičnim razmeram odvijali leta 2021 in pripomogli k vzdrževanju pasijonske kondicije. Gostja večera bo dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo.

S predstavitvijo nove številke zbornika Pasijonski doneski in odprtjem pasijonske razstave se začenjajo letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona 2022, ki potekajo pod okriljem Občine Škofja Loka in prinašajo pester nabor različnih dogodkov s pasijonsko tematiko na Loškem.

Več tukaj

sobota, 19. marec 2022, ob 7. uri v Škofji Loki

Prvo pasijonsko romanje 2022 na Brezje

Na praznik sv. Jožefa vabijo pasijonski romarji iz Prosvetnega društva Sotočje na prvo postno romanje. Ob 7h romarski blagoslov pri kapucinih v kapeli p. Pija v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki. Romarski vodja bo Martin Krajnik, skupaj z Janezom Urhom bosta romarje varno vodila do cilja. Nazaj se romarji vračajo z vlakom ali avtobusom. Informacije na telefon 051 344 119, Jožica Žnidaršič, tajnica Prosvetnega društva Sotočje Jožica.

petek, 25. marec 2022, ob 16. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Škofjeloški pasijon v risbi Janeza Plestenjaka

Po sveti maši ob praznovanju Gospodovega (Marijinega) oznanjenja vabljeni na otvoritev likovne razstave v galerijo C’ngrobsk turn. Na razstavljenih risbah bodo oživele podobe Škofjeloškega pasijona kot jih je med uprizoritvami od leta 1999 dalje s potezo svoje roke beležil škofjeloški rojak Janez Plestenjak.

Razstava bo na ogled ob nedeljah v postnem času in po Veliki noči od 15h do 17h oz. po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič, 031 261 813, urska.florjancic@telemach.net.

nedelja, 3. april 2022, ob 7. uri v Škofji Loki

Pasijonsko romanje iz Žirovskega vrha do Logatca na ogled pasijonske igre

Enodnevno pasijonsko romanje od Žirovskega vrha do Logatca načrtujemo za manjšo skupino na tiho nedeljo, 3. aprila 2022. Pri loških kapucinih začnemo ob 7. uri z molitvijo in blagoslovom, nato se z avtom zapeljemo po Poljanski dolini do Todraža, Budlovega malna in Bukovca. Od tam pa peš preko Smrečja, Rovt, Davčana do Logatca, kjer si bomo popoldne ogledali pasijon. Po predstavi predvidena dostava na izhodišče pri Bukovcu na Žirovskem vrhu.

Uprizoritev pasijona v Logatcu je predvidena ob 17. uri v Narodnem domu v Logatcu. Za podrobnejše informacije pokličite Alojzija Pavla Florjančiča (031 805 909)

petek, 8. april 2022, ob 19:45 v Stari Loki, pred stavbo nekdanje dekanije in v cerkvi sv. Jurija

Pasijonski večer 2022 v Stari Loki: Pasijonske reminiscence

Literarno glasben recital s prizori in glasbo iz Škofjeloškega pasijona se bo začel na prostem pred stavbo nekdanje dekanije v Stari Loki, se razvil v sprevod do bližnje cerkve sv. Jurija in se tam nadaljeval s petjem postnih pesmi ter recitacijo verzov Severina Šalija iz pesnitve Spev rodni zemlji.

Risbe so delo slikarke Bare Remec, ki je likovno opremila pesnitev Severina Šalija Spev rodni zemlji. Knjigo bibliofilske knjižne tombole je v vojnem letu 1944 izdala Zimska pomoč v Ljubljani.

Prispevki:

Jože Šenk Prispeval: